Back to Federal guidance

Group purchasing agreements and bloodborne pathogen controls

Summary A lawyer asked whether healthcare group purchasing agreements violated OSHA's bloodborne pathogens rule. OSHA said it did not decide the legality of purchasing contracts, but employers still had to evaluate feasible exposure controls and comply regardless of contract terms. It said the rule did not mandate a particular device.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-10-05-0
Date issued
October 5, 1998
Status
Active
OSHA's posted letter notes a correction on December 6, 2024.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 5, 1998

Mr. Michael D. Weiss, Esq.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Weiss:

This is in response to your letter dated June 19. We apologize for the long delay. You have requested that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) provide an interpretation of CFR 1910.1030, Bloodborne Pathogens standard. Specifically you have asked if the use of group purchasing agreements in healthcare facilities is a violation of the Bloodborne Pathogen standard.

OSHA's Bloodborne Pathogen standard has a provision that requires an employer to evaluate medical devices that may eliminate or minimize employee exposure 29 C.F.R. §1910.1030 (c)(1)(iv). In accordance with this provision, the employer is not automatically required to institute the most sophisticated engineering controls, but it is the employer's responsibility to evaluate existing controls and to review the feasibility of instituting more advanced engineering controls. This section of the standard is performance oriented. That is, OSHA does not mandate what products must be evaluated or purchased. The standard provides the necessary flexibility for the employer to choose the most suitable products to fit the needs of the facility. OSHA also requires that employers examine and maintain or replace on a regular schedule engineering controls to ensure their effectiveness 29 C.F.R. §1910.1030(d)(2)(ii).

OSHA requires employers to eliminate or minimize employee exposures through reasonable and feasible engineering and work practice controls; but OSHA does not have jurisdiction over contract agreements and therefore cannot determine the legality of GPO arrangements. OSHA would require compliance with the BBP standard regardless of these contractual obligations between the GPO and the hospitals.

The Food and Drug Administration (FDA) approves medical devices for marketing. Since the Bloodborne standard took effect, there has been a great surge in medical device manufacturing. There are currently many safe needle devices on the market. As you know, OSHA cannot and does not endorse, review, or approve medical devices. The real test of compliance with OSHA standards comes about by observation in the workplace. Medical devices generally have specific instructions that must be followed when using them. The safety features that they provide may become more of a hazard if the employee is not using the device correctly. The compliance with the OSHA standard must be established at the time of inspection.

As a point of further information, OSHA has recently published a Request for Information (RFI) relative to prevention of percutaneous injuries (enclosed). If you would like to submit information or comments in response to the RFI, they should be submitted in quadruplicate to the Docket Officer, Docket No. H370A, Room N-2625, U.S. Department of Labor, 200 Constitution Avenue, NW, Washington, DC 20210. Additional information on submission of comments can be found under the "Addresses" section of the notice.

Thank you for your interest in occupational safety and health. I hope this provides an answer to your questions. If you have further questions, please feel free to call [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

Richard E. Fairfax
Acting Director
Directorate of Compliance Programs
[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace