Back to Federal guidance

Screen doors for temporary labor housing

Summary A Florida labor official asked whether OSHA's temporary labor housing rule required screen doors on every exterior doorway. OSHA said exterior doorways counted as exterior openings, so they had to be screened with 16-mesh material. Screen doors also needed self-closing devices.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-09-22
Date issued
September 22, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 22, 1998

Linda M. King, Administrator
Florida Department of Labor and
Employment Security
Division of Jobs and Benefits
Alien Labor Certification
[Recipient address omitted]
Dear Ms. King:

This is in response to your August 13, telephone conversation and facsimile to Helen Rogers of my staff in which you requested an interpretation of §1910.142(b)(8).

You also attached to your facsimile a copy of the Housing Inspection Check List from the H-2A Program Handbook, published by the Employment and Training Administration (ETA) of the U.S. Department of Labor, which asks: "Are all windows and outside doors equipped with screens (standard 16 mesh material) and is the screen door equipped with a self-closing spring or similar device?" You ask if §1910.142(b)(8) requires all external doorways in temporary labor housing to be provided with screen doors, and if the ETA interpretation of this provision is correct.

Section 1910.142(b)(8) of Title 29 of the Code of Federal Regulations reads as follows:

(8) All exterior openings shall be effectively screened with 16-mesh material. All screen doors shall be equipped with self-closing devices.

The first sentence of the above provisions clearly states that all exterior openings shall be effectively screened with 16-mesh material. An exterior doorway would be considered an "exterior opening." The second sentence just adds that all screen doors shall have self-closing devices. Therefore, this provision §1910.142 does require screen doors on all exterior door openings.

If you have any questions, contact Helen Rogers of my staff at (202) 219-8031 x107.

Sincerely,

Richard Fairfax, Acting Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace