Back to Federal guidance

Sun-exposure hazards and protective equipment for outdoor workers

Summary A skin-protection company asked OSHA to clarify an earlier letter about outdoor workers' sun exposure. OSHA said its general PPE rule could apply when employee overexposure was established, but a citation required documentation of that hazard. It noted the difficulty of doing so without a specific sun-radiation exposure limit.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-08-28
Date issued
August 28, 1998
Status
Active
OSHA's posted letter notes a correction on December 6, 2024.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 28, 1998

Mr. Jim W. Asaff
Smartshield Skin Research Labs
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Asaff:

This is a response to your letter of August 12 to Secretary of Labor, Alexis Herman. Your letter, which was sent to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) for response, reflects your concerns for the protection of outdoor workers from the sun's radiation.

You state that in 1992 OSHA wrote a letter that required employers to protect employees from over exposure to the sun's radiation for outdoor workers. You conclude that OSHA made this ruling by means of a letter of interpretation dated June 2, 1992, a copy of which was enclosed with your letter. The letter was from Patricia K. Clark, former Director of the Directorate of Compliance Programs in the OSHA National Office, to Mr. William J. Green of Spokane, Washington.

We feel that you may be misinterpreting the letter to some extent. Hence, we offer these clarifying points. The letter acknowledges that rule 29 CFR 1910.132(a) requires employers to provide their employees overexposed to the sun's radiation with protective equipment. A key fact not discussed in the letter is that there must be an employee overexposure established to the sun's radiation in order for 29 CFR 1910.132(a) to apply. This means that an OSHA compliance officer must document that employees are overexposed to the sun's radiation before the officer can issue an employer a citation for not providing employees protective equipment for the sun's radiation.

OSHA is committed to requiring that employees overexposed to the sun's radiation be protected, however establishing an overexposure is difficult. OSHA does not have established exposure limits for radiation from the sun. In order to document overexposure OSHA must show that the exposure violates the general duty clause at Section 5(a)(1) of the Occupational Safety and Health Act of 1970 (The Act). An exposure that violates the general duty clause is one that could cause death or serious physical harm.

We have considered your request that the Department of Labor raise awareness of the hazard of exposure to the sun. We have concluded that it is not necessary for the Department of Labor to issue this type of information because the public is well aware of the hazard through information from state public health services.

We appreciate the opportunity to clarify these matters for you. If you have any further questions, you may contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

Richard E. Fairfax
Acting Director
Directorate of Compliance Programs
[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace