Back to Federal guidance

Asbestos controls for material containing less than one percent asbestos

Summary A lawyer asked OSHA to reconsider its interpretation of work on building material containing less than one percent asbestos. OSHA reaffirmed that certain wet-method and closed-container cleanup precautions applied to all asbestos work, regardless of content. It changed its earlier view and said the cited HEPA-vacuum requirement did not apply below one percent.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-08-07-0
Date issued
August 7, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 7, 1998

Mr. Joseph A. Rosenthal
Updike, Kelly & Spellacy, P.C.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Rosenthal:

We have received your letter addressed to Edith Nash of our Solicitor's office, asking us to reconsider our prior interpretation of June 6, 1997, that work concerning building materials containing less than 1% asbestos is covered by the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) asbestos construction standard (29 CFR 1926.1101). We are confirming some parts and modifying other parts of our earlier interpretation.

As we stated in the earlier letter, we agree that plaster that contains less than 1% is not "asbestos-containing material" under the standard. However, as we noted, certain precautions set out in paragraph (g) are universal and apply to all work with asbestos, regardless of airborne exposures, or asbestos content of previously installed materials. These requirements are to utilize wet methods, to the extent feasible, (paragraph (g)(1)(ii)); and to promptly clean up and dispose in closed containers, waste and debris contaminated with asbestos, (paragraph (g) (1)(iii)). However, in a change from our June letter, we interpret that paragraph (g)(1)(i) which requires HEPA vacuuming, does not apply to work with material that contains less than 1% asbestos.

We note that the asbestos content of plaster in an area is particularly difficult to assess, in large part because the asbestos often had been mixed into the plaster at the site, and the asbestos content may vary even when the area which is being disturbed looks homogenous. For these reasons an assessment that the plaster in a disturbed area contains less than 1% asbestos must be based on analysis of sufficient samples to represent the entire area.

We hope that this letter clarifies OSHA's position on these issues.

Sincerely,

John B. Miles, Jr.
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace