Back to Federal guidance

Plastic drums for flammable methanol mixtures

Summary LNT Enterprises' president asked whether a 35-percent methanol windshield-solvent mixture had to be moved from plastic drums into metal containers. OSHA said approved plastic containers or drums could be used if accepted by the Department of Transportation or a recognized testing laboratory. It said the described mixture did not need to be transferred into metal containers solely for OSHA compliance.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-06-22-2
Date issued
June 22, 1998
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 22, 1998

Mr. Larry N. Taylor
President
LNT Enterprises, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Taylor:

This is in response to your letter of May 1, with regard to your concerns about the storage and transport of windshield solvents, a mixture of 35% methanol and 65% water.

In your letter, you indicated that the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) regulation, 29 CFR 1910.106, requires that such a mixture (Class 1C-flammable) be stored in a metal container.

Please note that due to progressing technology and information available after the issuance of OSHA's standard, OSHA has approved the usage of large plastic storage containers and drums for the storage of flammable liquids. These containers, however, must be approved by either the Department of Transportation, or they must have been approved by a Nationally Recognized Testing Laboratory, in order to meet the intent of the standard.

Therefore, the Department of Transportation's acceptance of the plastic drums does not represent any conflict with current OSHA policy. In other words, you may store your 35% methanol mixture in a plastic container, as OSHA would not require you to dispense the contents of the plastic container into a metal container.

Thank you for bringing your concerns to our attention. If you need further assistance, please contact Alcmene Haloftis of my staff at 202-219-8031.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace