Back to Federal guidance

Fall protection at the edge of an empty swimming pool

Summary A consultant asked what fall-protection rules covered workers beside an unfinished, unfilled residential pool. OSHA said the pool edge was an unprotected side or edge requiring conventional protection for falls of six feet or more. It said residential-building alternatives did not apply to workers off the building at the pool.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-06-08-0
Date issued
June 8, 1998
Status
Active
OSHA's posted letter notes a correction on March 29, 2006.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 8, 1998
David L. Grissom
Grissom, Richards & Featherston, Inc.
[Recipient address omitted]
RE: 29 CFR 1926.501(b)(1); 1925.501(b)(13); 1926.501(b)(15); 1926.502(k);
Dear Mr. Grissom:
This is in response to your letter addressed to Mr. Roy Gurnham, former Director of the Office of Construction Standards and Compliance Assistance, and subsequent telephone conversation with Ms. Jule Jones of this office. You requested an interpretation of OSHA's fall protection requirements for workers located at the edge of an empty residential swimming pool.
The edge of a completed swimming pool not yet filled with water would be considered an unprotected side or edge of a walking/working surface, and conventional fall protection would be required if workers were exposed to a fall of 6 feet or more (§1926.501(b)(1)). The alternative fall protection measures in Subpart M for residential construction apply only to work on a residential building being constructed. Those measures do not apply to employees exposed to fall hazards at the pool while they are off the building. Under the conditions that you describe, it appears as though section §1926.501(b)(15) would apply.
If you require any further assistance, please do not hesitate to [contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor — OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, DC 20210; although, there will be a delay in our receiving correspondence by mail.]
Sincerely,
Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction
Corrected on 03/29/2006

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace