Back to Federal guidance

Physician signature on asbestos medical-surveillance opinions

Summary A company asked whether someone working under a licensed physician could sign the written opinion required after an asbestos medical examination. OSHA said the physician had to review and concur in the opinion, assume responsibility for it, and provide the signature. A supervised worker could prepare the text for the physician.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-05-05-1
Date issued
May 5, 1998
Status
Active
OSHA's posted letter notes a correction on December 6, 2024.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 5, 1998

Mr. Gary Thibodeaux, Director
NSC Corporation
Department of Health and Safety
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Thibodeaux:

This is in response to your letter of February 24, concerning the medical surveillance provisions 29 CFR 1926.1101, the construction industry asbestos standard promulgated by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA).

You ask, "If a person performs the medical examination under the supervision of a licensed physician and is signatory of the written opinion would it be considered a valid document?"

The written opinion would not comply with the standard. According to 29 CFR 1926.1101(m)(4)(1), "The employer shall obtain a written opinion from the examining physician." OSHA considers a physician supervising a medical examination an "examining physician." The person who performed the medical examination under the supervision of a licensed physician may write the medical opinion for the physician, but the physician must review the opinion, concur with the opinion, and assume responsibility for the opinion. Any signature on the opinion must be the physician's signature.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

John B. Miles, Jr.
Director
Directorate of Compliance Programs
[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace