Back to Federal guidance

Qualified inspectors for annual bakery oven checks

Summary A baking cooperative asked whether a particular experienced representative could perform members' annual oven inspections. OSHA said it interpreted the rule's manufacturer-representative requirement to include knowledgeable qualified persons who were not manufacturer employees. Based on the qualifications described, it would treat that person's inspections as de minimis, while declining to certify the person or the results.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-04-24-1
Date issued
April 24, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 24, 1998

Mrs. Gloria C. Kozyra
President
American Bakers Cooperative, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mrs. Kozyra:

This is in response to your letter of April 15, addressing a July 7, 1997 letter to Mr. Raymond E. Donnelly of my staff, concerning the requirements of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii) addressing annual inspections of bakery ovens. We regret the delay in responding to your inquiry. As in our previous correspondence with you dated May 23, 1990, on a similar inquiry, our response is as follows:

The OSHA standard at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii) specifies that the annual inspections of bakery ovens shall be conducted by representatives of the oven manufacturer. OSHA considers "representatives of the oven manufacturer" to be qualified persons who are knowledgeable of the various safety considerations and of the safe operational characteristics of the equipment. They may or may not be employees of the oven manufacturer.

Based upon the experience possessed by your company representative, Mr. Hibdon, Jr., as indicated in your letter, OSHA under the policy of "de minimis" violations would consider him to be qualified to conduct the annual inspections of the bakery ovens specified at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii), at your members' establishments. "De minimis" violations are violations of existing OSHA standards which have no direct or immediate relationship to safety and health. Such violations would result in no citations.

It should be noted that since OSHA does not have knowledge of Mr. Hibdon's qualifications nor of his inspection results and recommendations beyond your representation, OSHA cannot be responsible for any liabilities that may result from his inspections nor can we assure his clients that no citations for other safety and health violations will result if OSHA inspects their establishments.

Thank you for your interest in safety and health. If we may be of further assistance, please contact Wil Epps, at (202) 219-8041.

Sincerely,

John B. Miles, Jr. Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace