Back to Federal guidance

Chest freezers and permit-required confined spaces

Summary A trainer asked whether a typical chest freezer with a top lid counted as a permit-required confined space. OSHA said the described shallow freezers did not meet the restricted-entry-or-exit element of the confined-space definition because a person could stand up and leave. It treated the student's falling-into-the-freezer variation the same way for that rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-04-24-0
Date issued
April 24, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 24, 1998
Mr. Gregory W. Faeth
SCT
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Faeth:
Thank you for your letter of September 15, 1997, in which you asked for an interpretation of the Permit-Required Confined Spaces (PRCS) standard 29 CFR 1910.146, arising from a classroom scenario which occurred during a training session. Please accept our apology for not responding sooner.
Specifically your question is, "Is a freezer (chest type with the lid on top) a permit-required confined space?" You further stated that the freezer in question meets the definition of a confined space (large enough to bodily enter and perform assigned work, would have restricted entry, and is not designed for continuous employee occupancy). The hazard characteristics would be freezing temperatures and suffocation if the lid were shut.
Generally speaking, the chest type freezers (10 to 22 cubic feet) found in the home or in the work place should not be considered as meeting the PRCS standard's definition of a confined space.
The second element of the confined space definition is that it "... has limited or restricted means for entry or exit (for example, tanks, vessels, silos, storage bins, hoppers, vaults, and pits are spaces that may have limited means of entry)." From a practical point of view, these freezers are shallow (approximately 29 inches to 30 inches deep without anything inside), and as such, they do not present a restriction to entry or exit.
In evaluating this second element, the following "Rule of Thumb" question can be applied to assist in making a determination. Is an entrant's ability to escape in an emergency hindered? In this case, a person could simply stand up and literally be outside the space.
Your student's other question, "What if the employee fell in by reaching into the lower section of the freezer?," becomes moot from a PRCS perspective because the standard is not applicable.
The answer to this and other questions concerning the Permit-Required Confined Spaces (PRCS) standard can be found in OSHA instruction CPL 2.100 found on the Internet at [http://www.osha.gov/OshDoc/Directive-data].
Relevant letters of interpretation can also be found on the Internet at [http://www.osha.gov]. If you have further questions on this letter, please contact Mr. Don Kallstrom (202) 219-8031 x113.
Sincerely,
John B. Miles, Jr.,
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace