Back to Federal guidance

Eating and drinking in pharmacy work areas

Summary A senator asked whether OSHA prohibited eating or drinking anywhere medications were handled in a pharmacy. OSHA said it had no pharmacy-specific ban, but its sanitation rule barred those activities in toilet rooms or areas exposed to toxic materials. It noted that drug powders or liquids could contaminate food and cited its cytotoxic-drug guidance; OSHA now marks the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-04-22
Date issued
April 22, 1998
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 22, 1998

The Honorable Richard Lugar
[Recipient address omitted]
Dear Senator Lugar:

This is in response to your letter of March 2, 1998, requesting a clarification of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) policy on eating or drinking in a pharmacy.

The letter from your constituents which was included with your request stated that they are currently employed at the Richard L. Roudebush VA Medical Center pharmacy in Indianapolis, and had been told by their supervisor that OSHA prohibited eating and drinking in areas where medications are handled.

The Occupational Safety and Health Administration does not have a standard which specifically bans eating and drinking in a pharmacy. In 29 CFR 1910.141(g), OSHA does, however, prohibit eating and drinking in a toilet room or any area exposed to toxic materials. Many pharmaceutical products may be or may contain toxic materials. Powder from broken pills or powdered and liquid drugs handled in a mixing area could potentially contaminate food. We also maintain this safe work practice in Guidelines for Cytotoxic Drugs (OSHA Instruction PUB 8-1.1, copy enclosed), which states that smoking, drinking, applying cosmetics and eating where cytotoxic drugs are prepared, stored, or used should never take place, as these practices greatly increase the chances of worker exposure.

I hope this has been responsive to your concerns. If we can be of further assistance, please feel free to contact the Office of Health Compliance Assistance at (202) 219-8036.

Sincerely,

Charles N. Jeffress
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace