Back to Federal guidance

Scaffold platform width on concrete formwork walers

Summary A safety consultant asked whether a worker could stand on a narrow waler attached to concrete formwork. OSHA said the photographed waler was a scaffold platform under its scaffold rule, so the platform had to be at least 18 inches wide and provide safe access. It identified a scaffold bracket as a possible way to support the needed width.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-04-20
Date issued
April 20, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 20, 1998

Mr. James Naylor
Safety Consultant
Safety Check, Inc.
[Recipient address omitted]
RE: 1926.451(b)(2); 1926.451(e); 1926.451(g)

Dear Mr. Naylor:

This is in response to your July 16, 1997 letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you asked for an interpretation of OSHA's requirements when working from concrete formwork. We apologize for the lateness of this response.

Your request specifically referred to a photograph of an employee standing on a 2 X 4 waler attached to formwork. The employee is approximately four feet off the ground. The 2 X 4 platform in your photo is considered a scaffold under 29 CFR 1926 subpart L. That regulation defines a scaffold as "any temporary elevated platform (supported or suspended) and its supporting structure (including points of anchorage), used for supporting employees or materials or both." Therefore, the waler must meet the requirements in subpart L.

One of those requirements is that scaffold platforms be at least 18" wide (1926.451(b)(2)). Your photo depicts what appears to be a waler bracket, not a scaffold bracket. Scaffold brackets that can accommodate an 18" platform are available. In addition, section 1926.451(e) requires that employees have a safe means of access to the scaffold.

If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to: Directorate of Construction - OSHA Office of Construction Standards and Compliance Assistance, Room N3621, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace