Back to Federal guidance

Incipient-fire response in permit-required confined spaces

Summary A safety consultant asked whether responders could enter a permit-required confined space to extinguish an incipient fire without first obtaining an entry permit. OSHA said the fire-brigade rule governed the described emergency when no permit-space entry was underway and required written procedures and training for the special hazard. If a fire began during an authorized entry, entrants had to leave and the permit had to be canceled until conditions were retested.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-04-17
Date issued
April 17, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 17, 1998

B. J. Thompson, Ph.D., PE
Pinkerton Security & Investigation Services
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Thompson:

This is in response to your letter February 23, sent to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Office of Information, requesting an interpretation of 29 CFR 1910.146(k), the rescue and emergency services paragraph of the Permit-Required Confined Spaces (PRCS) standard. Your request was forwarded to the Directorate of Compliance Programs for response. We have repeated your question for clarity to third party readers.

If all of the itemized requirements listed under §1910.146 are met, can entry be made into a permit-required confined space to extinguish an incipient fire without first obtaining a permit to enter?

As a point of clarification, this response is in the context of 29 CFR 1910.155 standard's definition of incipient stage fire. As defined, "Incipient stage fire" means a fire which is in the initial or beginning stage and which can be controlled or extinguished by portable fire extinguishers, Class II standpipe or small hose systems without the need for protective clothing or breathing apparatus.

The answer to your question is yes for the following reasons:

  1. The scope of the PRCS standard paragraph (k) is directed to providing aid and assistance to a permit space entrant during an entry operation, not general fire fighting emergencies that could occur in a confined space, permit-required or not. This is evidenced in the beginning of the standard's preamble discussion on paragraph (k) found on page 4524, copy attached.

  2. When evaluating requests such as yours, 29 CFR 1910.5 contains the guidance used by OSHA for determining applicability of standards. This standard states in paragraph (c)(1) ". . . If a particular standard is specifically applicable to a condition, practice, means, method, operation, or process, it shall prevail over any different general standard which might otherwise be applicable to the same condition, practice, means, method, operation, or process."

Under the conditions described in your letter, the 29 CFR 1910.156 - Fire brigades standard is viewed as the more applicable of the two standards and thus is deemed to prevail over the Permit-Required Confined Spaces standard 29 CFR 1910.146. Specifically, 1910.156(c)(4) requires Pinkerton or General Motors to develop written procedures and train first responders to address situations involving special hazards. It is our position that confined spaces should be viewed as a special hazard condition.

The above discussion is for conditions where a PRCS entry is not occurring. If a fire were to start in a permit space or adjacent to a permit space during an actual entry, the authorized entrants must be required to immediately exit and the entry permit canceled until the fire emergency is over. Retesting of the space to ensure acceptable entry conditions must also be done prior to the authorized entrant re-entering the space.

If you have further questions on this letter, contact Mr. Don Kallstrom in the Office of General Industry compliance assistance (202) 919-8031.

Sincerely,

John B. Miles, Jr. , Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace