Retail food items under the hazard communication rule
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
April 7, 1998
Mr. Bill Springer
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Springer:
This is in response to your letter addressed to Senator Herb Kohl concerning material safety data sheets (MSDSs) for "normal items" (e.g., peanut butter, nutmeg). Senator Kohl transmitted your letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) on December 3, 1997. OSHA would like to take this opportunity to clarify the requirements of the Hazard Communication Standard, 29 CFR 1910.1200, as it pertains to non-hazardous materials.
The purpose of the Hazard Communication Standard (HCS) is to ensure that the hazards of all chemicals produced or imported are evaluated, and with the information concerning their hazards, transmitted to employers and employees. This transmittal of information is to be accomplished by means of comprehensive hazard communication programs that are to include container labeling and other forms of warning, employee training and material safety data sheets (MSDSs).
Under the Hazard Communication Standard, manufacturers or importers of chemicals or materials that may create a hazardous exposure during their use are to provide hazard information through warning labels affixed to all containers of their products. In addition, MSDSs are to be provided to all downstream recipients with each shipment of hazardous chemicals or materials.
Food or alcoholic beverages which are sold, used or prepared in a retail establishment (e.g., a grocery store, restaurant or drinking places) are exempt from the provisions of the HCS. Food items such as peanut butter or nutmeg therefore are not covered under the HCS. Furthermore, MSDSs are not required by the HCS if the "chemical" is not hazardous as defined by the standard. It is the manufacturer's responsibility to make this determination. Quite often, however, MSDSs are transmitted by the manufacturer for reasons other than compliance. In this situation, OSHA has encouraged manufacturers to provide a statement on the MSDS clarifying that the product is not considered a hazardous chemical under the HCS. In the absence of such a statement, we would suggest that you contact the product manufacturer for further explanation.
I hope this clarifies this point for you. If you are in need of further assistance, please feel free to contact the Office of Health Compliance Assistance at (202) 219-8036.
Sincerely,
Charles N. Jeffress
Assistant Secretary
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace