Back to Federal guidance

Identifying the worker who applies a lockout device

Summary A manufacturer asked whether lockout devices needed permanent engraved identification or could carry an attached name tag. OSHA said the identity requirement was performance-based and either described approach, or another effective method, could satisfy it. OSHA marks the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-03-16
Date issued
March 16, 1998
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 16, 1998

Mr. Robert H. Klawitter, Jr.
Johns Manville Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Klawitter:

This is in response to your December 15, 1997 letter requesting clarification of paragraph 1910.147(c)(5)(ii)(D) of the Lockout/Tagout Standard. Please accept our apology for the delay in responding. Your question and our reply follow.

Question: 29 CFR 1910.147(c)(5)(ii)(D) states: "Lockout devices and tagout devices shall indicate the identity of the employee applying the device(s)." Would this mean that each lockout device must leave permanent identification affixed to it, (i.e., the authorized employee's name engraved on the lock or a metal ring, with the same information, slid over the hasp) or would this mean a tag, with the same information, attached to the lock via a method which will be capable of withstanding the environment to which it is exposed (i.e., all environment-tolerant nylon cable tie) be sufficient?

Reply: Paragraph 1910.147(c)(5)(ii)(D) is written in performance-oriented language such that the methods you described and others may be used. The intent of this requirement is addressed in the preamble of the Final Rule, 55 FR 36672. A copy of the Final Rule is enclosed for your use.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please contact the Office of Safety Compliance Assistance [at (202) 693-1850].

Sincerely,

John B. Miles, Jr.
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace