Back to Federal guidance

Waist straps in full body fall arrest harnesses

Summary A manufacturer asked whether a full body harness could include a waist strap and how to address misuse. OSHA said a waist or chest strap is permitted when the harness distributes fall forces as required and the whole system meets the force limit. It pointed to employers' training and equipment use duties.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-03-06
Date issued
March 6, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 6, 1998

Mr. J. Nigel Ellies, President
Dynamic Scientific Controls
[Recipient address omitted]
RE: 29 CFR 1926.20(b); 1926.21(b); 1926.500(b); 1926.502(d)

Dear Mr. Ellis:

This is in response to your letter of November 11, 1997, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA.) You expressed concern about body harnesses that incorporate body belts encircling the waist. You also note that some workers do not use, or remove, parts of the body harnesses.

The term "body harnesses," as defined in subpart M: Fall Protection (1926.500(b),) means "straps which may be secured about the employee in a manner that will distribute the fall arrest forces over at least the thighs, pelvis, waist, chest and shoulders with means for attaching it to other components of a personal fall arrest system." This definition does not exclude the use of a waist or chest strap as part of the full body harness as long as the harness properly distributes the fall arrest forces. Also, section 1926.502(d)(16) requires the "system" (as a whole) to limit the maximum arresting force on an employee to 1,800 pounds (8 kN.)

With regard to the improper use of the equipment, if employees are properly trained, they are less likely to misuse equipment. Sections 1926.20(b) and .21(b) require employers to train employees and ensure that equipment is used properly.

There is no evidence on the record showing that employees would be harmed in a fall while properly wearing an appropriately designed full body harness that has a waist strap encircling the body. However, the agency plans to open subpart M later this year and we encourage you to comment on this issue and submit any relevant information during the rulemaking process.

If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to: Directorate of Construction - Office of Construction Standards and Compliance Assistance, Room N3621, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington D.C. 20210.

Sincerely,
Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace