Back to Federal guidance

Needle incineration devices and bloodborne pathogen compliance

Summary A requester asked OSHA to confirm that a needle incineration device complied with the bloodborne pathogens standard. OSHA said the rule did not prohibit incineration, but the agency does not endorse or approve medical devices. Compliance depends on how a device is used in the workplace.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-01-21-0
Date issued
January 21, 1998
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 21, 1998

Wilson Sonsini Goodrich Rosati
Professional Corporation
Attention: David M Hoffmeister
[Recipient address omitted]
Dear Mr Hoffmeister:

This is in response to your letter dated October 20, 1997. In your letter you have provided information on the NiC1800 Needle Disposal System. This is a needle destruction device that destroys needles by incineration. You have requested that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) provide written communication that this product, when used according to instructions, is not in violation with OSHA's Bloodborne Pathogens standard, 29 CFR 1910.1030.

This needle removal system was not available at the time the standard was written. The incineration of needles is not prohibited by the Bloodborne Pathogens standard. Since the standard became final there has been a great surge in the production of medical devices. The Federal Food and Drug Administration approves these devices for marketing, and once the approval is obtained, these devices can be used in the workplace. Your letter indicates that the NiC1800 Needle Disposal System has been approved for marketing. OSHA cannot and does not endorse, review, or approve of medical devices. The real test of compliance with OSHA standards comes about by observation in the workplace, where the medical devices are in use. Medical devices generally have specific instructions that must be followed when using them. The safety features that they provide may become more of a hazard if the employee is not using the device correctly. Compliance with the OSHA standard can only be determined on a case by case basis.

Thank you for your interest in occupational safety and health hope this provides an answer to all your questions. If you have further questions, please feel free to call [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

John B. Miles Jr.
Director
Directorate of Compliance Programs

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace