Back to Federal guidance

Titanium dioxide hazard communication in material safety data sheets

Summary A company asked whether titanium dioxide had to be reported as a carcinogen on a material safety data sheet. OSHA said it did not then regulate titanium dioxide as a carcinogen, but hazard communication sheets had to convey the potential carcinogenic finding in rats. The letter reflects OSHA's 1997 assessment and exposure limit, which readers should check against current requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-11-19
Date issued
November 19, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 19, 1997

Mr. Douglas C. Markley
North American Refractories Co.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Markley:

This is in response to your letter of October 15, requesting information about the carcinogen status of titanium dioxide
(TiO₂) relative to Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards.

From a regulatory standpoint OSHA does not regulate TiO₂ as a carcinogen. The permissible exposure limit for TiO₂ is 15mg/m³, as total dust, expressed as an 8-hour time-weighted average.

However, under the Hazard Communication standard, 29 CFR 1910.1200, the material safety data sheet must convey the fact that TiO₂ is a potential carcinogen to rats for hazard communication purposes. This is presumably based on NIOSH's interpretation of the study by Lee, Trochimowicz, and Reinhardt [1985], "Pulmonary Response of Rats Exposed to Titanium Dioxide (TiO₂) by Inhalation for Two Years." The authors of this study concluded that based on the excessive dust loading and overwhelmed clearance mechanism in the lungs of rats exposed chronically at 250 mg/m³ (6 hrs/day, 5 days/week for 2 years), the biological relevance of lung tumors to man appears to be negligible. A copy of the study is enclosed.

It should also be noted that the chemical manufacturer, importer, or employer may also report the results of other scientifically valid studies which tend to refute the findings of a hazard.

We trust that this letter addresses your concerns about reporting information on the MSDS. Should you have any further questions or need additional assistance please contact Ira Wainless of my staff at (202) 219-7056.

Thank you for your interest in occupational health.

Sincerely,

Steven F. Witt
Director
Directorate of Technical Support

Enclosure

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace