Back to Federal guidance

HAZWOPER coverage of groundwater sampling at contaminated sites

Summary An employer asked whether employees bailing groundwater samples from monitoring wells had to follow OSHA’s HAZWOPER requirements. OSHA said preliminary investigations and voluntary cleanup work at recognized uncontrolled hazardous-waste sites can fall within the standard, and workers must be trained and protected until site characterization shows no reasonable exposure possibility. Employers must reevaluate the site plan and protections when conditions change.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-10-31-0
Date issued
October 31, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 31, 1997

Mr. Daniel H. Sherman IV
Long, Aldridge & Norman
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sherman:

This is in response to your letter dated April 22, requesting clarification of the requirements of the Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) Standard (29 CFR 1910.120). Specifically, you requested guidance in determining whether an employer would be subject to the full requirements of the HAZWOPER standard on a plant where three releases of hazardous substances have occurred. The employer at the plant has installed groundwater monitoring wells to investigate the extent of groundwater contamination at the three sites and intends to use one or two employees (who have undergone 40-hour training pursuant to 1910.120(e)(3)(i)) to periodically bail groundwater samples from the wells for testing. You indicated that the sites are listed on the state's hazardous site inventory, but are not listed on the National Priority List and that the employer has not been ordered to perform any remedial actions at the sites. Your questions have been answered in the order in which they were presented.

Question 1:

Would the investigative bailing and sampling activities described constitute a "clean-up operation" for HAZWOPER purposes?

OSHA considers preliminary investigations and voluntary clean-ups at sites recognized by Federal, state, local or other governmental bodies as uncontrolled hazardous waste sites as falling within the scope of the HAZWOPER standard (29 CFR 1910.120(a)(1)(i)-(iii)). Unless we have more specific site information we cannot determine whether the three releases mentioned in your letter fall within the scope of the standard.

Question 2:

If so, given the specific, limited nature of the bailing and sampling tasks, what training would be required for the employees performing the tasks under paragraph (e) of the regulation?

Employees who are performing field sampling to establish site exposure conditions must receive initial training in accordance with paragraph (e) of the standard before they begin monitoring in contaminated areas of the site where there is a possibility of exposure to safety or health hazards. Workers who must perform duties at a hazardous waste site that has not yet been characterized, but where contamination is expected must work under the direction of an on-site supervisor and a site-specific safety and health plan, and must be fully trained and protected in accordance with the HAZWOPER standard. When additional information becomes available through site characterization which verifies that there is minimal or no risk of employee exposure to hazardous substances, a lesser degree of personal protective equipment (PPE) and worker training may be acceptable. Workers in areas that have been characterized as having no reasonable possibility of exposure and who therefore are not required to have HAZWOPER training may be covered by other OSHA standards, such as the Hazard Communication standard (29 CFR 1910.1200).

Question 3:

How can an employer demonstrate that monitoring activities such as those described above do "not involve employee exposure or the reasonable possibility for employee exposure to safety or health hazards," as described in paragraph (a) of the regulation?

Paragraph (a)(1) of the standard states:

"This section covers the following operations, unless the employer can demonstrate that the operation does not involve employee exposure or the reasonable possibility of employee exposure to safety or health hazards."

Paragraph (c) of the standard, "Site characterization and analysis," provides guidance for characterizing and evaluating the hazards of a particular site. The results of characterization and analysis will enable the employer to designate contaminated and uncontaminated areas. If an area in the site has been monitored and characterized, demonstrating that no exposure exists, the training requirements of the HAZWOPER standard do not apply since the employees are not exposed, or potentially exposed, to health or safety hazards related to hazardous waste operations. However, site characterization is an ongoing process. If site conditions change, for example, when there is an indication that exposures have risen, the employer must reexamine the site's operations and notify employees of any changes on the site and how the changes affect their working conditions, such as personal protective equipment and training. In addition, the site's safety and health plan must be reevaluated and modified to comply with the HAZWOPER standard.

We hope that this information clarifies your concerns regarding training requirements under the HAZWOPER standard for workers involved in preliminary on-site sampling and monitoring activities. If you have any further questions, please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace