Back to Federal guidance

HAZWOPER illumination requirements for RCRA facilities

Summary A waste-management company asked whether OSHA’s HAZWOPER illumination table applied to indoor storage areas at a RCRA-permitted treatment, storage, and disposal facility. OSHA said those facilities are subject to HAZWOPER paragraph (p), so paragraph (m)’s illumination requirements do not apply. It nevertheless said at least five foot-candles would be an appropriate guide for safe indoor storage operations.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-10-29-0
Date issued
October 29, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 29, 1997

Mr. Scott Sylvester
Laidlaw Environmental Services, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sylvester:

This is in response to your inquiry dated July 23, requesting clarification of the requirements of paragraph (m) in the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) Standard (29 CFR 1910.120). Specifically, you requested guidance regarding the applicability of Table H-120.1 - Minimum Illumination Intensities in Foot-Candles to RCRA-permitted treatment, storage, and disposal facilities (TSDFs). You indicated that the storage areas are located indoors and that these areas typically house racks of 55 gallon drums containing hazardous waste for up to one year.

As outlined in paragraph (a)(2)(iii) of the HAZWOPER standard, RCRA-permitted TSDFs are only subject to the requirements in paragraph (p) of the standard. Therefore, the illumination requirements of paragraph (m) are not applicable to your situation. In addition, paragraph (p) of the HAZWOPER standard does not specify similar minimum illumination requirements for RCRA-permitted TSDFs nor do the OSHA standards in general. Nevertheless, OSHA believes that adequate illumination is needed to ensure safe operations in work areas that are occupied by employees. Based on Table H-120.1, an illumination intensity of at least five (5) foot-candles would be appropriate as a guide for indoor storage operations such as the ones described in your letter.

We hope that this information clarifies your concerns regarding the illumination requirements of the HAZWOPER standard. If you have any further questions, please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace