Back to Federal guidance

Ladder access to flatbed trailers in construction

Summary A contractor asked whether steps or ladders were required to get on and off a flatbed trailer. OSHA said its construction ladder rule was broadly worded enough to reach vehicle platforms, but it had chosen not to apply that rule to the situation described. The letter describes an enforcement position for vehicle access, not an exemption written into the rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-08-12
Date issued
August 12, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 12, 1997

Mr. Bert L. Nelson
dba Q-2 Company-General Contractor
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Nelson:

Thank you for your letter of October 20, 1996, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) concerning access steps or ladders for getting on and off a flatbed trailer. We apologize for the delay in responding to your letter.

Please be advised that OSHA does not have a specific standard requiring steps or ladders for getting on and off bed trailers. As you may know, on November 14, 1990, OSHA published its final rule covering the use of stairways and ladders used in the construction industry, 29 CFR 1926.1050 - .1060. The language of the requirement in §1926.1051(a) that a stairway or ladder be provided at all personnel points of access where there is a break in elevation of 19 inches or more, is broad enough to include access to vehicle platforms when used in construction. OSHA has determined, as a matter of enforcement direction, that it will not apply the standard to this situation.

The question of vehicles was not specifically considered during the Subpart X rulemaking. Vehicles were, however, excluded from coverage under the general fall protection requirement of Subpart M. Our enforcement position with respect to Subpart X is therefore consistent with the way vehicles are treated under Subpart M.

Thank you for your concern in Occupational Safety and Health.

Sincerely,

Roy F. Gurnham, P.E., J.D., Director
Office of Construction Standards
and Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace