Back to Federal guidance

Fall protection on communication towers and fixed ladders

Summary A tower company asked whether enclosed ladder-safety hardware was required on communication towers. OSHA said no rule required a tower without a fixed ladder to have a ladder-safety device, but construction and maintenance work still had applicable fall-protection duties. Fixed ladders themselves had separate protective requirements under the cited standards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-08-07
Date issued
August 7, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 7, 1997

Mr. Lynn A. Warren
Safety Supervisor
Custodis-Ecodyne, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Warren:

This is in response to your letter of November 26, 1996, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you requested an opinion on OSHA's requirements for enclosed hardware used in 'third rail' ladder safety devices for towers. I apologize for the delay in this response.

OSHA has no standard that specifically requires fixed ladders to be installed on communication towers and, hence, no standard that requires ladder safety devices to be provided on communication towers without fixed ladders.

OSHA's safety and health standards for construction (29 CFR Part 1926) require fall protection for employees on communications towers (1926.105) where the fall distance exceeds 25 feet. Under the fixed ladder provisions [1926.1053(a)(18)], OSHA requires that fixed ladders be equipped with cages, wells, ladder safety devices or self-retracting lifelines. Please note that these requirements apply only for construction activities.

The safety and health standards for general industry (29 CFR Part 1910) contain fall protection requirements for non-construction work activities such as maintenance on communication towers. For example, workers must be protected from falling from communication towers under 1910.268. Section 1910.27 contains requirements for fixed ladders, such as ladder safety devices or cages.

You may be interested to know that OSHA has been in communication with the National Association of Tower Erectors (NATE) regarding hazards associated with both the construction and the maintenance phase of communications towers. NATE has provided information to OSHA regarding the industry's view on appropriate fall protection measures. That information will be discussed in an upcoming rulemaking action to be conducted by the Agency to revise the construction fall protection requirements (Subpart M). It is expected that Subpart M will be officially opened for comment in the Federal Register last in 1997.

I have enclosed a copy of the Federal Register of April 10, 1990, which proposes a revision to the general industry standard for ladders. As you can see, it discusses the use of ladder safety devices and other measures of protecting workers from falling from towers during maintenance activities. For additional information on this proposed general industry rule, please contact Mr. Chap Pierce of the Directorate of Safety Standards Programs at (202) 219-7216 or by writing to him at U.S. Department of Labor (OSHA), Directorate of Safety Standards Programs, Room N3621, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace