Back to Federal guidance

Documents supporting asbestos flooring installation dates

Summary A requester asked what would support a building owner’s claim that asphalt or vinyl flooring was installed after 1980. OSHA said blueprints, purchase orders, work orders, contracts, or manufacturer specifications can help when they identify the material, installation date, and location. A post-1980 installation date alone does not prove the material is asbestos-free, so further analysis may be needed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-08-01
Date issued
August 1, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 1, 1997

Todd Hoffman, Vice President
Good, Armstrong and Associates, Ltd.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hoffman:

This is in response to your letter of June 12, 1997, to John Miles, regarding the requirements of paragraph (k) of the Construction Asbestos Standard, 29 CFR 1926.1101. Your letter has been forwarded to this office for response.

You wish to know what type of documentation will support a building owner's claim that asphalt and vinyl flooring materials were installed after 1980. The standard creates a presumption that flooring materials manufactured before 1980 contain asbestos, but it does not create any presumptions that materials manufactured after 1980 are free of asbestos. That has to be adequately documented before the employer is relieved of responsibilities under the standard. OSHA would accept such documentation as blueprints, purchase orders, work orders, contract specifications, or manufacturer's specifications which specifically identify the materials used, the data of installation, and the locations.

OSHA does not intend to reduce an employer's duty of exercise "due diligence" when exposing employees to such materials. Materials installed after 1980 may need to be analyzed for asbestos, if there is no information available confirming they do not contain asbestos.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions, please contact Doug Ray or Ellen Roznowski at the Office of Construction Services at (202) 219-8136. Letters of interpretation and additional information can also be found at OSHA's homepage at http:/www.osha.gov.

Sincerely,

Russell B. Swanson
Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace