Back to Federal guidance

HEPA vacuum use with asbestos glovebags

Summary A training institute asked whether every asbestos glovebag needed an attached HEPA vacuum. OSHA said its standard includes a glovebag procedure without that attachment. A glovebag system designed to operate under negative pressure still requires the HEPA vacuum connection.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-05-15-2
Date issued
May 15, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 15, 1997

Robert W. Weeks, Jr., Ph.D.
Director, FSI
Field Sciences Institute
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Weeks:

This is in response to your letter of March 28, addressed to the former Director of the Office of Health Compliance Assistance, Ms. Ruth McCully, concerning glove bag methods for control of exposure to airborne asbestos.

You requested that we clarify 29 CFR 1926.1101(g)(5)(B)(iii). You noted that this regulation states that negative pressure glove bag systems shall attach HEPA vacuum systems or other devices to prevent collapse during removal. You ask if there has been a modification or clarification of this regulation to allow the use of glove bags without attaching a HEPA vacuum system.

Please be advised that the control method given at 29 CFR 1926.1101(g)(5)(ii) is a glove bag procedure that does not require the attachment of a HEPA vacuum system. The regulation you specifically mentioned in your letter, 29 CFR 1926.1101(g)(5)(iii) is a procedure for using a negative pressure glove bag system. OSHA still requires that glove bag systems specifically designed to be used under negative pressure have a HEPA vacuum system attached. However, a glove bag system not designed to be used under a vacuum can be operated without a HEPA vacuum system attached.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have any additional questions, please call Gail Brinkerhoff at (202) 219-7380.

Sincerely,
Stephen Mallinger, Acting Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace