Back to Federal guidance

Safety data sheets for drugs in physician offices

Summary A clinic asked whether drugs required material safety data sheets and whether a drug reference book could replace them. OSHA said hazardous pharmaceuticals generally require hazard information for workers, while solid final-form tablets and capsules for direct patient use are exempt from that sheet requirement. A prescribing reference does not supply all workplace hazard information required by the rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-05-15-1
Date issued
May 15, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 15, 1997

Robbie Fisher, RN, BS
Clinical Coordinator
Bryan Physician Support Services
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Fisher:

Thank you for your March 6, letter to Ruth McCully, former Director of the Office of Health Compliance Assistance, requesting clarification of the definition of a hazardous chemical and the requirements for Material Safety Data Sheets (MSDS) in a physician's office.

A hazardous chemical, as defined by the Hazard Communication Standard (HCS), is any chemical which can cause a physical or a health hazard. This determination is made by the chemical manufacturer, as described in 29 CFR 1910.1200(d). Attached is a copy of this section of this standard. Drugs are potentially hazardous chemicals, as defined by the HCS, therefore, manufacturers of pharmaceuticals must conduct a hazard evaluation for their products. If the pharmaceutical company determines that their product is a hazardous chemical, the downstream users, including physicians' offices, are required to maintain the MSDS. However medications which are in solid, final form for direct administration to the patient (tablets, capsules) are exempt from this requirement.

Chemical manufacturers are not required to provide MSDSs for chemicals not covered under the HCS. OSHA realizes that manufacturers often provide MSDSs for reasons other than those of meeting the requirements of the HCS and that this can cause confusion to downstream users. OSHA has recommended, and continues to do so, that if a chemical is not covered by the rule, manufacturers provide a statement to that effect on the MSDS. In the absence of such a statement, employers should contact the manufacturer when they question the hazard status of a chemical.

While the Physicians' Desk Reference (PDR) is an excellent resource, its intent is to describe the drug's effect on a patient and not to convey hazard information to employees. The HCS requires that employees have access to information regarding appropriate personal protective equipment, physical characteristics of the chemical, storage requirements, and other information as found in 29 CFR 1910.1200(g)(2). Not all of this is found in the PDR. Additionally, the HCS requires the manufacturer to address exposure to the hazardous chemical during foreseeable emergencies, such as leakage or spill from an injectable syringe.

I hope that this information clarifies the requirements of the HCS for physicians' offices. If you have additional questions, please contact [the Office of Health Compliance Assistance at (202) 693-2190].

Sincerely,

Stephen Mallinger, Acting Director
Office of Health Compliance Assistance

Attachment

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace