Hazard labels for portable fire extinguishers
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
May 15, 1997
Mr. J.R. Nerat
Technical Director
Fire Protection Specialist, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Nerat:
The purpose of this letter is to respond to your request of February 18, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), requesting an interpretation of the Hazard Communication Standard (HCS) 29 CFR 1910.1200 requirements for labeling portable fire extinguishers. Please accept my apology for the delay in this response.
The purpose of the Hazard Communication Standard is to ensure that the hazards of all chemicals produced or imported are evaluated and that information concerning their hazards are transmitted to employers and employees. This transmittal of information is to be accomplished by means of comprehensive hazard communication programs, which are to include container labeling and other forms of warning, material safety data sheets, and employee training. All employers are required to provide to their employees information about any hazardous chemicals known to be present in the workplace to which employees may be exposed under normal conditions of use or in a foreseeable emergency. As an employer you are required to develop and maintain at each workplace, a written hazard communication program which at least describes how the criteria specified in paragraphs (f),(g), and (h) of this section for labels and other forms of warning, material safety data sheets, and employee information and training will be met for your employees who may encounter hazardous materials during the course of their employment.
If your employees are handling fire extinguishers that contain a hazardous substance it would be your responsibility as a employer to ensure that the extinguishers are labeled properly, material safety data sheets are available for the hazardous substances contained within, and your employees have been trained adequately to protect themselves from these hazards. Service personnel who are performing visual inspections or maintenance on fire extinguishers need to know accurately and positively whether the specific contents are hazardous and how to protect themselves from exposures. Portable fire extinguishers manufactured prior to 1991 are not exempted from the labeling responsibilities found in the hazard communication standard, and it is every employer's responsibility to ensure that all employees are provided information and training as needed to perform their jobs safely.
Based on the manufacturers/importers' hazard determination, if the fire extinguisher agent is classified as a hazardous chemical, then it would be subject to HCS labeling requirements. The HCS defines hazardous chemicals as any chemical which is a physical or a health hazard. Under the standard, a compressed gas (defined as a gas or mixture of gases having, in a container an absolute pressure exceeding 40 psi at 70 degrees, or a liquid having a vapor pressure exceeding 40 psi at 100 degrees), is considered a physical hazard and, therefore, is a hazardous chemical. In addition, several extinguishing agents (Halon 1211 and potential substitutes such as hydrogenated chlorofluorocarbons) are also considered hazardous chemicals by nature of their associated health hazards. DOT also classifies fire extinguishers as hazardous materials (49 CFR 172.101) with specific exceptions noted at 49 CFR 173.306(c).
In the cases where you are acting as a distributor of hazardous extinguishing chemicals or charging the cylinder and creating a compressed gas hazard, you are responsible for ensuring that the extinguishers are labeled in accordance with paragraph (f)(1) of the HCS. In those instances where your services do not involve adding or supplying a hazardous chemical to the extinguisher or charging the cylinder, your firm would not be considered a distributor and consequently would not be responsible for the labeling of the extinguisher.
Fire extinguishers that contain hazardous chemicals, as discussed above, must be labeled in accordance with 29 CFR 1910.1200(f)(5), regardless of when they were manufactured. Labels must accurately identify the specific contents allowing employees to follow the correct safety and health procedures and meet the intent of the Hazard Communication Standard. Employers relying on a labeling system such as the HMIS system must augment their hazard communication employee training program to specifically address the target organ effects that may not be discernable from a numerical warning system. The employer is responsible for ensuring the required labeling of containers and also that Material Safety Data Sheets (MSDS) are available to address the physical and health hazards of fire extinguishers in their workplace. Paragraph (e)(2) of the standard states that: "Employers who produce, use, or store hazardous chemicals at a workplace in such a way that employees of other employer(s) may be exposed shall additionally ensure that the hazard communication programs developed and implemented under this paragraph (e) include the following:
i) The methods the employer will use to provide the other employer(s) onsite access to material safety data sheets for each hazardous chemical the other employer(s) employees may be exposed to while working;
ii) The methods the employer will use to inform other employer(s) of any precautionary measures that need to be taken to protect employees during the workplace's normal operating conditions and in foreseeable emergencies; and,
iii) The methods the employer will use to inform the other employer(s) of the labeling system used in the workplace.
I hope this response addresses your concerns regarding OSHA's Hazard Communication Standard. If you have any additional questions, please contact [the Office of Health Compliance Assistance at (202) 693-2190].
Sincerely,
Stephen Mallinger, Acting Director
Office of Health Compliance Assistance
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace