Back to Federal guidance

Electrical welding in a nonpermit confined space

Summary A requester asked whether bringing electrical welding equipment into a nonpermit confined space automatically changed its classification. OSHA said it did not, if welding-rule protections prevented a hazard from developing; the listed welding provisions still applied. Cord-and-plug electrical equipment alone likewise did not convert the space into a permit-required one.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-05-12
Date issued
May 12, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 12, 1997
[Name Withheld]
Dear [Name Withheld]:
Thank you for your letter dated April 11, addressed to the Directorate of Safety Standards, requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Permit-Required Confined Spaces (PRCS) standard, 29 CFR 1910.146. Your letter was referred to this office for response.
With regard to your question whether the introduction of electrical welding equipment into a non-permit confined space automatically leads to a reclassification of the space to a PRCS, please be advised that as long as the protective measures of Subpart Q — Welding, Cutting and Brazing, prevent a hazard from developing, the use of electrical welding equipment would not cause a confined space to be classified as PRCS.
The protective measures of other standards would be applicable to the work in this space, specifically the following paragraphs of Subpart Q. [1910.252(a)(4)(i), 1910.252(b)(4)(i) to 1910.252(b)(4)(vii), 1910.252(c)(4), 1910.252(c)(9), and 1910.252(c)(10)] must be followed.
In addition, please be advised that the use of cord and plug electrical equipment in a non-permit confined space does not cause the non-permit space to become a PRCS.
We appreciate your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please call [(202) 693-1850].
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs
[Corrected 4/14/2009]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace