Back to Federal guidance

Use of older approved particulate respirator inventories

Summary A respirator supplier asked whether pre-1998 approved filters and respirators could still be sold or used after new manufacturing rules took effect. OSHA said distributors could sell stock acquired before the cutoff until depleted, and end users could use it until depleted or until shelf or service life ended. The answer concerns that historical certification transition.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-05-05
Date issued
May 5, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 5, 1997
Mr. David Koch
Senior Technical Specialist
Willson Safety
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Koch:
This is in response to your letter of April 8, addressed to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), concerning the use after July 10, 1998, of particulate filters and respirators approved under 30 CFR 11.
The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) has determined that effective July 10, 1998, particulate filters and respirators approved under 30 CFR 11 can no longer be manufactured and shipped as NIOSH/Mine Safety and Health Administration (MSHA) approved items. You are inquiring about the treatment of the inventories distributors and end-users hold after July 9, 1998, of particulate filters and respirators approved under 30 CFR 11 that were manufactured and shipped prior to July 10, 1998.
As you requested this letter verifies that (1) distributors who will have purchased 30 CFR 11 particulate filters and respirators prior to July 10, 1998, will be able to sell them as approved until inventories of these products are depleted; and (2) endusers who will have purchased said particulate filters and respirators from these distributors will be able to use them until their inventories of them are depleted, or until the shelf life or service life for the products expires.
We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. Should you have further questions, please contact the Office Of Health Compliance Assistance, at (202) 219-8036.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace