Back to Federal guidance

Bloodborne pathogens rule for companion-sitters in private homes

Summary A home care provider asked whether its companion-sitters are covered by OSHA's bloodborne pathogens rule. OSHA said employees designated to give first aid are covered, but it treats failure to offer pre-exposure hepatitis B vaccination as a no-penalty de minimis violation if specified reporting and post-incident vaccination conditions are met. Other rule requirements still apply, and that policy does not cover employees who regularly provide medical or emergency response services.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-04-17
Date issued
April 17, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 17, 1997

Patricia O'Malley, Esquire
Special Care, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. O'Malley:

Thank you for your letter of February 13, concerning the applicability of the Bloodborne Pathogens Standard, 29 CFR 1910.1030, for employees who work as companion-sitters in private homes was discussed in detail during a telephonic conversation with a member of my staff, Wanda Bissell, on April 2. This letter will serve to highlight that discussion and reiterate the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) policies on providing the Hepatitis B vaccine.

The companion-sitter occupation is described by you as a "non-health care" service. You provided a list of tasks that employees perform when working as a companion-sitter, personal care attendant and homemaker for the elderly, ill, or disabled persons, such as bathing, feeding, cooking, assisting with walking, light housekeeping, running errands, and providing transportation. You have stated that these workers do not change bandages, nor do they give intravenous injections; however, there may be contact with blood when the employee handles bloody stool or urine or inserts suppositories. The description of a routine day seems to rarely include contact with blood or other potentially infectious materials (OPIM). However, as part of their collateral duties, these employees are expected to provide first aid.

OSHA policy states that designated first aiders are covered under the scope of the standard, however, failure to provide the Hepatitis B vaccine pre-exposure to persons who render first aid only as a collateral duty will be considered a de minimis violation carrying no penalty, provided certain conditions are met. These conditions include the requirement that employers institute a reporting procedure for all first aid incidents involving the presence of blood or OPIM and offer the vaccine to any employee who has rendered first aid in such an incident regardless of the occurrence of an actual "exposure incident" as defined by the standard. All other requirements of the Bloodborne Pathogens standard continue to apply to designated first aiders. This policy does not apply to employees who render medical assistance or emergency response activities on a regular basis.

I hope this has been responsive to your needs. If you have further questions, please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190]. Thank you for your interest in safety and health.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace