Back to Federal guidance

Enclosed work platform and water rescue skiff

Summary An engineering firm asked whether an enclosed platform could replace personal fall arrest systems over water and whether it still needed a rescue skiff. OSHA said the platform could serve as fall protection if its guardrails met the rule and the open downhill end was protected. Employers still needed means, such as a skiff, to promptly rescue anyone who fell into the water.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1997-03-21-0
Date issued
March 21, 1997
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 21, 1997

Mr. Sante Camo
Project Manager
Weidlinger Associates, Inc.
Consulting Engineers
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Camo:

This is in response to your letter of February 12, concerning the use of a fall protection enclosure in lieu of personal fall arrest systems, and the need for a rescue skiff when employees are working over or adjacent to water.

The use of a fully enclosed structural work platform would appear to prevent employees from falling off the work platform and into the water provided the requirements of 29 CFR 1926.502 are met with regard to the guardrails. Such an enclosure would be acceptable in lieu of the use of personal fall arrest systems (i.e. body harnesses). However, it is not clear from the drawings submitted how an employee would be protected from falling or sliding down and out the end of the enclosure, and then down to the water. Some means of protection would be necessary across the downside end of the enclosure before the intent of the requirement is fully met.

The intent of paragraph 1926.106(d) is to ensure prompt rescue of employees that fall into the water. Where an employee is working over or adjacent to water, regardless of other precautions that are taken to prevent employees from falling, OSHA requires that employers supply the appropriate means necessary, such as a skiff, to effect a prompt water rescue. I am enclosing a copy of a letter of interpretation which spells out the Agency's criteria for determining when a lifesaving skiff is considered to be "immediately available".

If you have any further questions, please contact: The Office of Construction Standards and Compliance Assistance, U.S. Department of Labor - OSHA, 200 Constitution Avenue, N.W., Room N3621, Washington, D.C. 20210.

Sincerely,

Roy F. Gurnham, Manager
Office of Construction Standards
and Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace