Back to Federal guidance

Overhead steel loads during multiple-lift rigging

Summary A steel erector asked about suspending multiple steel members over workers during a lift. OSHA discussed then-current limits and said dangerous rigging could raise a general duty issue, while identifying two specific rules for concrete buckets and lifting or digging loads. OSHA later struck part of the original discussion because it no longer reflected policy and now archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-12-20
Date issued
December 20, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It also struck part of the text on January 12, 2000, as outdated.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It also struck part of the text on January 12, 2000, as outdated. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 20, 1996
Mr. Mike Aulton
Safety Coordinator
Pacific Erectors, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Aulton:
Thank you for your letter of October 2, requesting an OSHA interpretation on the practice of multiple lift rigging (christmas treeing) of steel members.
On June 30, 1993, OSHA published a Federal Register notice (58 FR 35067) incorporating certain general industry standards into the construction standards. ~~In this notice, OSHA attempted to clarify the issue of employee exposure to overhead loads. The general industry provision §1910.184(c)(9), which was codified as §1926.550(a)(19), reads "[a]ll employees shall be kept clear of loads about to be lifted and of suspended loads." We now believe, however, that it is doubtful that this provision can be applied to crawler, truck or locomotive cranes used for construction activities in view of the more specific rule §1926.550(b), entitled "Crawler, locomotive, and truck cranes." Paragraph 5-3.2.3f states "[t]he operator should avoid carrying loads over people." "Should" requirements are considered advisory and not enforceable by OSHA~~.
[This document was edited on 1/12/2000, per Federal Register #:63:33450-33469, June 18, 1998, and no longer reflects OSHA's policy for the issue.]
Consequently, except for §1926.701(e)(2) which addresses concrete buckets and §1926.651(e) which addresses loads handled by lifting or digging equipment, there is no OSHA standard that prohibits using crawler, truck or locomotive cranes to suspend loads over employees.
Your letter also inquired about whether OSHA would allow a contractor to christmas tree steel if the criteria listed in an memorandum by Charles Culver dated September 9, 1995, were met. As you know, OSHA is currently in the process of revising its steel erection standard. The Steel Erection Negotiated Rulemaking Advisory Committee (SENRAC) has developed recommendations to OSHA that also include criteria for safely performing christmas treeing. Both the Culver memorandum and the SENRAC document set forth acceptable guidelines for safely performing a christmas treeing operation.
It should be noted, however, that performing christmas treeing in a manner or under circumstances that would be widely recognized as dangerous and could endanger employees could result in a citation under the General Duty Clause of the OSH Act.
If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to :

Directorate of Construction-OSHA
Office of Construction Standard and Compliance Assistance
Room M3621
200 Constitution Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20210

Sincerely,
Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace