Back to Federal guidance

Counting restricted workdays when an injured employee does other tasks

Summary An employer asked whether an injured worker who could not do the normal job but watched training videos or answered phones had days away or restricted workdays. OSHA said any work during part of a shift made the day a restricted workday under its then-current guidance. OSHA now archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-11-01-0
Date issued
November 1, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 1, 1996

Ms. Linda Ballas
Linda Ballas & Associates
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Ballas:

Thank you for your letter dated October 21, requesting an interpretation regarding the proper recording of cases involving restricted work activity. Whenever possible, I will reference the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses by stating the appropriate page and Q&A numbers.

Q If an employee is not able to do any part of his NORMAL job, yet the company finds something else work related for the employee to do, such as watching training videos, answering the phone or filing, do these days have to be recorded on the OSHA log as lost time days or restricted work activity?

A For OSHA injury and illness recordkeeping purposes, the concept of restricted work is based on three criteria as follows:

  1. The employee was assigned to another job on a temporary basis, or

  2. the employee worked at a permanent job less than full time, or

  3. the employee worked at his or her permanently assigned job but could not perform all the duties normally connected with it. (page 48, section 2)

Historically, the phrase, "employee's normal job duties" has been interpreted to include any tasks that the employee performs or may be expected to perform throughout the calendar year. There is no set job duty or time limit that the employee must work to be considered a day of restricted work activity rather than a day away from work. If the employee performs work for any part of his or her work shift, the day should be counted as a day of restricted work activity.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace