Back to Federal guidance

Outside consultants conducting lockout inspections

Summary A consultant asked whether OSHA's requirement for periodic lockout inspections by an authorized employee excludes outside consultants. OSHA said an authorized person for this purpose can be a qualified, trained person given inspection authority and responsibility by the employer. A consultant meeting those conditions could conduct the inspection.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-10-29-1
Date issued
October 29, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 29, 1996

Mr. Stephen M. Mabley, MS, CIH
Director of Safety and Health
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Mabley:

This is in response to your letter of November 21, 1995, addressed to Ms. Patricia Clark, former Director of this Directorate. In your letter, you requested clarification with regard to the applicability of the Lockout/Tagout Standard, 29 CFR §1910.147, to inspections conducted by authorized employees. Please accept our apologies for the delay in responding to you.

In your letter, you inquired whether it is the intent of OSHA by stating that "an authorized employee" shall conduct periodic inspections in the Lockout/Tagout Standard, to preclude consultants and other third parties from conducting required periodic inspections and audits of a company's Energy Control Program. Pursuant to 1910.147(c)(6)(i)(A), a periodic inspection must be performed by an authorized employee. For the purpose of complying with the intent of this standard, authorized employee means a qualified person whom the authority and responsibility to perform a specific lockout or tagout inspection has been given by the employer. A qualified person is a person who has been trained and has demonstrated proficiency, in compliance with 1910.147(c)(7), to perform servicing and maintenance on the machine or equipment to be inspected.

Therefore, please note that the function of conducting periodic inspections by consultants would meet the above criteria for the purpose of complying with the lockout/tagout standard requirement.

Thank you for your inquiry. If you need further assistance, please contact [the Office of General Industry Compliance Assistance at (202) 693-1850].

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace