Back to Federal guidance

Potable water for beauty salon workers

Summary A member of Congress asked what potable-water rule applies to beauty salons. OSHA said water used for drinking, washing, and personal service rooms must meet the rule's drinking-water definition or local approval. The rule did not itself require testing or prohibit bottled water; OSHA also discussed separate public-water-system issues.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-10-24
Date issued
October 24, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 24, 1996
Honorable Tillie K. Fowler
[Recipient address omitted]
Dear Congresswoman Fowler:
This is in response to your request for clarification of the requirements of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard 29 CFR 1910.141(b)(1) concerning potable water.
"Potable water" is defined in Section 1910.141(a)(2) as: water which meets the quality standards prescribed in the U.S. Public Health Service Drinking Water Standards, published in 42 CFR Part 72¹, or water which is approved for drinking purposes by the State or local authority having jurisdiction.
If the water beauty salons use for drinking, washing of the person, and personal service rooms meets the above definition of potable water, then OSHA's sanitation standard (29 CFR 1910.141) is satisfied. The standard itself does not require testing of the water, nor does it bar the use of bottled water (which would be an expensive alternative). A copy of 1910.141 is attached.
However, upon reading your constituent's letter dated August 18, it appears that many small public water systems in the state of Florida may have been found to not meet the above definition of potable water. This could be either because they did not meet the U.S. Public Health Service Drinking Water Standards published in 45 CFR Part 72, or did not meet state or local standards for drinking water. If that was the case, then that could be the reason why the Florida legislature made drastic revision to the Florida code which governs small public water systems around the state. These revisions go beyond the issue of employee health to that of public health.
I hope this is of use to you and your constituents.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

¹42 CFR Part 72 as it appears in 1910.141(a)(2) has been redesignated to 21 CFR 1240.3(m) and 1250.3(j). The source of this redesignation is the Federal Register dated February 6, 1975. EPA regulations on potable water are codified at 40 CFR Part 141, National Primary Drinking Water Regulations.
[Corrected 11/12/2003]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace