Back to Federal guidance

Safety data sheets at manufacturer-owned retail and wholesale outlets

Summary A lawyer asked how safety data sheet delivery works when a chemical manufacturer also operates retail and wholesale stores. OSHA said the stores can use the rule's retail or over-the-counter wholesale provisions for those sales. A retail store with commercial accounts must provide a sheet with a purchase when the employer asks for it and cannot simply refer that employer to the manufacturer.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-10-21
Date issued
October 21, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 21, 1996

Mr. David G. Sarvadi
Keller and Heckman LLP
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sarvadi:

Thank you for your letter of May 16, requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (29 CFR 1910.1200). We understand that your letter basically asked the following two questions:

(1) Can chemical manufacturers who sell their products, in part, through company-owned and operated retail and wholesale outlets avail themselves of the provisions in the Hazard Communication Standard (HCS) permitting the distribution of Material Safety Data Sheets (MSDS) on request to walk-up retail customers?

(2) Can chemical manufacturers who operate as wholesale distributors serving industrial and construction trades people, as described in subparagraphs (v) and (vi), and who also own and operate "commercial" stores, take the same position (i.e., distribute MSDS directly upon request)? Commercial stores may serve walk-up trade; consumers as well as businesses may purchase products at such outlets.

Standard Interpretation

For hazard communication purposes, the standard allows a business entity functioning as the chemical manufacturer to meet the standard's requirements as the chemical manufacturer, and also when distributing the product in a retail store, as the retail distributor, meet the standard's requirements for retail distributors. A retail distributor is one that primarily sells to the general public for personal or household use. The intent of the provision, (g)(7)(iii), was to reduce the burden on retail distributors because they typically do not sell to commercial customers.

We must disagree with your statement on page 3 paragraph 3 of your letter that states "...it is also acceptable, with respect to products manufactured by another manufacturer, for these retail distributors to refer persons requesting an MSDS to the other manufacturer." When an employer with a commercial account at a retail distributor requests an MSDS, the MSDS must be provided with the purchase by the retail distributor. In this case, the retail distributor cannot refer the customer to the chemical manufacturer for the MSDS. The HCS (1910.1200(g)(7)(v)) does allow a retail distributor, who does not have commercial accounts, to refer the employer to the chemical manufacturer, importer, or distributor for the sheet.

OSHA also allows wholesale distributors to provide an MSDS on request in over-the-counter sales operations as described under paragraph (g)(7)(iv) of the standard. This provision is for over-the-counter type operations only. As stated in the preamble to the final rule (59 FR 6162), "wholesale distributors that have over-the-counter sales should be permitted to provide MSDSs on request as their operations are similar to those of concern in retail establishments." Consequently, the commercial stores (wholesale distributors) mentioned in your letter could choose the alternative compliance strategy in 1910.1200(g)(7)(iv).

Should you have any further questions, please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190]. We hope this letter is responsive.

Sincerely,
Ruth McCully
Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace