Back to Federal guidance

Asbestos training responsibility for a contract cleaning firm

Summary The owner of a contract cleaning firm must provide and pay for employees’ asbestos training. Construction asbestos rules govern cleaning contaminated areas after asbestos work, while routine building cleaning falls under general-industry asbestos rules.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-09-04-1
Date issued
September 4, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 4, 1996

Wendy K. Loerch, Editor
Contracting Profits Magazine
Trade Press
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Loerch:

This is in response to your inquiry of July 10, to Mr. Edward Stern of the Directorate of Policy in the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), relating to OSHA's Asbestos Standard for Construction, 29 CFR 1926.1101.

Your question concerns employees of a cleaning firm that is under contract with an owner of a facility that has asbestos containing material (ACM) installed in it. You asked who is responsible for providing these employees with the training on asbestos that OSHA requires and who must pay for this training.

The owner of the contract cleaning firm is responsible for providing the training and for paying for it.

Please be aware that the Construction Asbestos Standard pertains to the cleaning of areas that have been contaminated with asbestos containing dust or debris from a project involving asbestos. If the cleaning contract does not include this type of work, but is for only routine cleaning of the building, then the General Industry asbestos standard, 29 CFR 1910.1001, applies rather than 29 CFR 1926.1101. The training requirements of the General Industry Standard are found at 29 CFR 1910.1001(j)(7) and the housekeeping requirements are found at 29 CFR 1910.1001(k)(enclosure).

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions, please contact your local OSHA office which is Madison Area Office, 4802 East Broadway, Madison, Wisconsin 53716, (608) 264-5388 or you may contact the [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace