Asbestos-containing paint removal work classes
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
August 26, 1996
Mr. Edward M. Monaco, President
Karl R. Rohrer Associates, Inc
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Monaco:
This is in response to your letter dated July 16, 1996, to William Q. Wiehrdt in the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Chicago Regional Office requesting clarification of OSHA's Asbestos standard (29 CFR 1926.1101) for the construction industry. You requested that OSHA specify the class of asbestos work (Class I, II, III, or IV) to which the removal of asbestos-containing paint would belong.
The removal of asbestos-containing paint of ordinary film thickness is Class II asbestos work. The removal of thick-film, textured, asbestos-containing paint would be Class I work if the material resembles troweled or sprayed on surfacing material.
We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance
[Corrected 12/6/2024]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace