Back to Federal guidance

Corrosive materials and eyewash station proximity

Summary OSHA defined corrosive materials by their destructive effect on living tissue and cited hazard communication sheets for emergency information. In this archived letter it interpreted “within the work area” as within 10 feet of unimpeded travel from highly corrosive hazards, or a distance recommended by a consulted physician or official.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-08-22
Date issued
August 22, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 22, 1996

Mr. Timothy J. Batz, CSP, ARM
Senior Vice President, Loss Control Manager
Lockton Companies
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Batz:

This is in response to your letter of July 31, to the Office of General Industry Compliance Assistance, requesting clarification regarding the use of eyewash stations as required by 1910.151.

You ask in your letter what is a considered a corrosive material, and is there a certain ph-level that quantifies this. Secondly, you ask what travel distance can an eyewash station not exceed from the exposed worker, and asked for clarification of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) meaning of "within the work area."

OSHA's definition of a corrosive is a chemical that causes visible destruction of, or irreversible alterations in, living tissue by chemical action at the site of contact. Under the provisions of OSHA's hazard communication standard, (29 CFR 1910.1200(g)), employers are required to have a material safety data sheet (MSDS) in the work place for each hazardous chemical which they use. The MSDS provides information you need to ensure proper protective measures are implemented prior to exposure, including emergency and first aid procedures.

Regarding your inquiry as to the required proximity of the eye/face wash units and emergency deluge showers, 29 CFR 1910.151(c) requires that these units, "...shall be provided within the work area for immediate emergency use." OSHA standards are silent on a required distance and therefore the Agency refers to the recommendations with respect to highly corrosive chemicals contained in American Standard for Emergency Eyewash and Shower Equipment ANSI Z358.1-1990. OSHA interprets the phrase "within the work area" to require that eye/face wash units and emergency deluge showers both be located within 10 feet of unimpeded travel distance from the corrosive material hazard or, in the alternative, within the distance recommended by a physician or appropriate official the employer consulted.

Since your questions were asked in the context of an automobile service garage, enclosed is a copy of OSHA Instruction STD 1-8.2, which provides guidelines regarding eyewash and body flushing facilities required for immediate emergency use in electric storage battery charging and maintenance areas.

We hope this information is responsive to your concerns. If you have any further questions, please contact Renee Carter of my staff at (202) 219-8041, x117.

Sincerely,

Raymond E. Donnelly, Director Office of General Industry Compliance Assistance

Enclosure

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace