Insulated hand tools in general industry and construction
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
July 30, 1996
Mr. Jeff Griffin
Up-Front Communications
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Griffin:
Thank you for your letter of February 12, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requesting information on insulated tools.
The General Industry Standard 29 CFR 1910.335(a)(2)(i) requires the use of insulated hand tools when working near exposed energized conductors or circuit parts. However the Construction Standard doesn't require the use of insulated hand tools when exposed to similar conditions.
If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to:
Directorate of Construction - OSHA
Office of Construction Standards and Compliance Assistance
Room N-3621
200 Constitution Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20210
Sincerely,
Roy F, Gurnham, P.E., J.D.
Manager
Office of Construction Services
Directorate of Construction
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace