Back to Federal guidance

Crane personnel hoisting while a load is lifted

Summary OSHA said the construction rule then in force prohibited a crane from hoisting personnel while lifting another load, including use of separate lines. It suggested separate cranes and described a permanent variance route for equivalent protection. OSHA archives this letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-07-22-0
Date issued
July 22, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 22, 1996

Mr. James E. Vaughan
President
Today's Resources, Incorporated
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Vaughan:

This is in response to your letter of October 16, 1995, concerning the use of boatswains' chairs attached to a load line of a crane. I apologize for the delay in our response.

As discussed in a July 2 telephone conversation, the practice described in your letter (employees hoisted on the secondary line of a telescoping crane while a load was hoisted on the main load line) is prohibited by §1926.550(g)(6)(viii). OSHA stated clearly in the preamble to the final rule for Crane or Derrick Suspended Personnel Platforms (53 FR 29136, August 2, 1988) that cranes may not be used to hoist personnel while other loads are being hoisted. The use of other lines would endanger the hoisted personnel due to the risk of entanglement.

Compliance with §1926.550(g)(6)(viii) could be achieved by using two cranes, one to lift and hold the load and the other to lift and position the personnel in the platform. However, if you feel that the circumstances at a particular worksite would not permit the use of two cranes and that alternative procedures using a single crane could be implemented that would provide equivalent protection for affected employees, an application for a permanent variance would be appropriate. Information on variance procedures can be obtained from the Office of Variance Determination in the Directorate of Technical Support at (202) 219-7193.

If we can be of further assistance, please contact Ted Twardowski, of my staff. Mr. Twardowski can be reached at (202) 219-7207 Ext. 129.

Thank you for your interest in this matter.

Sincerely,
Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace