Back to Federal guidance

Personnel platforms on general-industry overhead cranes

Summary OSHA said the cited construction crane personnel-platform rule did not itself apply to general-industry sites. It considered full compliance with that rule appropriate protection for employees hoisted by an overhead or gantry crane, alongside applicable general-industry crane rules. OSHA archives this letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-07-22
Date issued
July 22, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 22, 1996

Mr. James E. Vaughan
President
Today's Resources, Incorporated
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Vaughan:

This is in response to your letter of June 10, 1996, concerning the use of crane or derrick suspended personnel platforms. I apologize for the delay in our response.

Your letter indicates that your client uses overhead or gantry cranes (covered by 29 CFR 1910.179) to hoist personnel to inspect steel structures for structural failure on a daily basis. Further, your letter indicates that conventional means of access are not feasible due to the height and configuration of the structures.

As you know, 29 CFR 1926.550(g) (Crane or Derrick Suspended Personnel Platforms) applies to construction industry worksites. There are no corresponding general industry (29 CFR part 1910) regulations addressing this topic. However, compliance with §1926.550(g) in its entirety, at general industry worksites would be considered appropriate protection for employees being hoisted to perform these inspections. Compliance with the requirements of §1910.179, or other crane regulations, as appropriate, is also, required for your client to meet the obligations of the OSH Act.

If we can be of further assistance, please contact Ron Davies, of the Office of General Industry Compliance Assistance. Mr. Davies can be reached at (202) 219-8031.

Thank you for your interest in this matter.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace