NFPA 101 as an interpretive reference for means of egress
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
July 16, 1996
MEMORANDUM FOR: ALL REGIONAL ADMINISTRATORS
FROM: JOHN B. MILES, JR., DIRECTOR
DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS
SUBJECT: NFPA 101-1970, Life Safety Code
The purpose of this memorandum is to correct a misunderstanding of the intent of a letter (attached) issued by the national office on the use of the subject national consensus standard as a source for clarification of 29 CFR 1910 Subpart E standards.
The second sentence in the first paragraph of the attached letter states: "However, NFPA 101-1970 does not have the force of law, and should not be used as a source for clarification of our Subpart E standards." What OSHA intends by this statement is that OSHA does not defer its interpretative authority to national consensus standards. OSHA will continue to use national consensus standards, such as NFPA 101, as reference sources for clarification of OSHA standards.
OSHA has an ongoing policy of recommending that employers comply with the current revision of a national consensus standard relative to a previous revision which was incorporated, usually with changes, into OSHA regulations. This recommendation is predicted on compliance with a current national consensus standard which provides at least the same level of safety and health as would otherwise be provided by complying with the previous national consensus standard adopted into OSHA regulations.
Attachment
January 17, 1983
Mr. Lars Qualben
Safety Consultant
M & M Protection Consultants
1221 Avenue of the Americas
New York, New York 10020
Dear Mr. Qualben:
This is in response to your letter of December 22, 1982, requesting a Subpart E clarification.
29 CFR 1910.39 does state that "the entire subpart is promulgated from NFPA 101-1970, Life Safety Code". However, NFPA 101-1970 does not have the force of law, and should not be used as a source for clarification of our Subpart E standards. OSHA will provide any clarifications required for our standards.
Our existing Subpart E standards do not regulate the specific parameters for a deadend corridor length, exit travel distance, or a specific number of exits. When Subpart E is modified in the future requirements could be proposed to regulate the above mentioned specific circumstances.
State or local governments enforce their building codes independently of the occupational safety and health standards. All workplaces must comply with OSHA's minimum Means of Egress standards; however, state or local government model building codes may enforce more stringent Means of Egress requirements within their jurisdiction.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto
Chief, Division of
Occupational Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace