Back to Federal guidance

Floor openings and stair riser tolerances under older OSHA guidance

Summary In this historical letter, OSHA cited a proposed provision on guarding certain small equipment openings with a toeboard and pointed to its de minimis policy for minor stair deviations without an immediate safety effect. The proposed language was not presented as an operative standard. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-07-12-0
Date issued
July 12, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 12, 1996

Mr. James R. Rhudy
Corporate Safety Manager
Chicago Bridge & Iron Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Rhudy:

This is in response to your letter dated June 27, 1996 in which you requested standard interpretations on the following: 29 CFR 1910.23(a)(9) and 1910.24(e).

In your letter you asked, "Is there an interpretation that permits a 2 inch opening, or can we use a toeboard to protect a floor hole where no one can accidentally walk?"

29 CFR 1910.27(b)(4) of the proposed standard (a copy is attached for your information) states: "A floor hole less than one foot (30.5 cm) in its least dimension (the shortest distance from the edge of the work surface or toeboard to the object going through the work surface) provided for passage of machinery, piping, or other equipment that may expand, contract, vibrate and/or move in a similar manner, need only be guarded by a toeboard or equivalent means to prevent the feet of employees from entering the hole or tools from falling through the opening and onto employees below."

In reference to your second question in which you asked, "What is the permissible tolerance or variation in riser height? Can we have a step that is 9 inches vertically from another step and then have the next step at 8-7/8 inches? The construction standard 1926.1052(a)(3), permits a 1/4 inch variation in riser height or tread depth. What is permitted in General Industry?"

The De Minimis Violation Section of OSHA's Instruction CPL 2.103 states that minor deviations from standards that have no direct or immediate relationship to employee safety or health are acceptable.

If you have any further questions about this response, please contact Ms. Patricia Biles of my staff at 202-219-8031, ext.111. We thank you for your interest in safety and health.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace