Back to Federal guidance

Bracing masonry walls over eight feet

Summary OSHA said the bracing rule covers masonry walls over eight feet tall unless otherwise adequately supported, with or without rebar. Employers must account for expected forces such as wind and substantiate any decision that a wall can stand without bracing.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-06-25
Date issued
June 25, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 25, 1996

Mr. Thomas J. Davies
Retro/Safety Manager
Washington State Mason
Contractors Retro Group
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Davies:

This is in response to your letter of April 11 to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you request a clarification of the masonry wall bracing requirements contained in 29 CFR 1926.706(b).

As you recognize, the requirement to install bracing applies to all masonry walls over eight feet tall that are not otherwise adequately supported. This is the case whether the wall contains reinforcing steel (rebar) or not. It is the responsibility of the employer to assure that walls not adequately supported to withstand all normally expected forces, which would include prevailing wind pressure loads, building geometry, and wall location, are braced. If the employer determines the wall is capable of withstanding the forces applied during construction, then the wall would be considered to be adequately supported and would not require racing. The employer must be prepared to substantiate this determination.

If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to:

Directorate of Construction - OSHA
Office of Construction Standards and Compliance Assistance
Room N-3621
200 Constitution Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20210

Sincerely,

Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction Services
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace