Back to Federal guidance

Consumer product use under hazard communication

Summary OSHA explained that hazardous consumer products are exempt from the Hazard Communication Standard when workplace use does not exceed the manner, frequency, and duration of consumer exposure. The described furniture polishing required no MSDS, so its retention question did not arise.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-05-28
Date issued
May 28, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 28, 1996

[Name Withheld]
Dear [Name Withheld]:

Thank you for your letter of April 19, addressed to the Honorable Robert Reich, Secretary of Labor, concerning application of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (29 CFR 1910.1200). Your letter raised the issue of applying the Hazard Communication Standard to consumer products that contain hazardous chemicals.

Please understand that the Occupational Safety and Health Administration is committed to common sense enforcement of its standards. The scenarios you describe in your letter of consumer product use, such as polishing tables, would not be covered by the Hazard Communication Standard, and therefore, would not require that you maintain a Material Safety Data Sheet (MSDS). Paragraph 1910.1200(b)(2)(ix) of the standard (enclosed) exempts hazardous chemicals that are used in a manner, frequency and duration of exposures that are not greater than the range of exposures that could be reasonably experienced by consumers. Also enclosed, is a compliance memorandum that further clarifies the OSHA's position on consumer products.

In regards to your reference to maintaining MSDS for 30 years, our regulation "Access to Employee Exposure and Medical Records (29 CFR 1910.1020)" addresses the requirement to preserve and maintain employee exposure records such as MSDS. However, furniture polish used as described in your letter would not require an MSDS, and consequently, this would not be an issue.

Thank you for your interest in occupational safety and health.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace