Back to Federal guidance

Conveyor crossover stile and fixed-ladder step distance

Summary A conveyor equipment maker asked OSHA to exempt a crossover stile after a customer was cited. OSHA said it could not grant an exemption by letter and pointed to the variance process. It rejected the maker's narrow reading of the 12-inch step-across requirement; OSHA archives the letter and warns it may no longer state current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-04-22
Date issued
April 22, 1996
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 22, 1996

Mr. Bruce Whitman
Manager, Product Safety
Rapistan Demag Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Whitman:

This is in response to your letter of February 29, in which you asked for a letter of exemption from OSHA reg 1910.27 for your conveyor crossover stile. You were concerned because one of your customers was cited by an OSHA inspector in Indiana for violation of this standard while utilizing your product.

As was discussed with you in a telephone conversation on April 16, OSHA cannot grant a letter of exemption from the standard. You may apply for a variance to the standard by following the procedures as outlined in CFR 29, Subpart B, 1905.10-16. Bear in mind, however, that a variance can only be granted if your product is at least as safe as, or safer than, the requirements of the standard.

The standard is clear on the fact that the crossover should not be greater than 12 inches. Your crossover is 30 inches and according to the citation, even 32 inches in some places. You indicated that the standard is referring to crossing-over an opening. There is nothing in the language to suggest this restricted intent. The proposed standard (1910.23(c)(24)) states: "The step-across distance from the centerline of the steps or rungs of a fixed ladder to the nearest edge of the structure, building, or equipment accessed shall not exceed 12 inches (30 cm)."

Thank-you for your interest in safety and health. It you have further questions, please contact Pat Biles of my staff at (202) 219-8031, ext. 111.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace