Back to Federal guidance

HAZWOPER refresher training documentation

Summary A training provider asked whether a refresher course instructor must see proof that workers completed initial HAZWOPER training. OSHA said employers must ensure training and retain certification records, and workers must receive a written certificate. The standard does not require an employer to show the trainer documentation of a worker's completed 40-hour course.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-04-19
Date issued
April 19, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 19, 1996

Mr. Tony Egitto
Test Institute
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Egitto:

This letter is in response to your request for written interpretation of the training requirements in OSHA's Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) standard (29 CFR 1910.120). You requested clarification as to whether employers are required to show that their employees have had initial training before they receive refresher training. The response that follows confirms your telephone conversation with MaryAnn Garrahan of the Office of Health Compliance Assistance on March 27.

Under the HAZWOPER standard, the employer is responsible for ensuring that employees receive the necessary training and is required to keep a copy of the employee's training certification. The standard also requires that a written certificate be given to each employee certified. However, there is no provision in the HAZWOPER standard that requires employers to show documentation to the trainer that employees have successfully completed their 40-hour course.

We hope that this letter addresses your concerns regarding training requirements under OSHA's HAZWOPER standard. If you have additional questions, please contact your local OSHA Area Office which is located in Raleigh, North Carolina. The phone number is (919) 856-4770.

Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace