Gloves for routine contact lens fittings
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
April 15, 1996
John C. Whitener, O.D., M.P.H.
American Optometric Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Whitener:
Thank you for your letter of March 15, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Bloodborne Pathogens Standard, 29 CFR 1910.1030. You asked whether doctors are required to wear gloves while fitting patients with contact lenses.
The standard defines occupational exposure as reasonably anticipated contact with blood or other potentially infectious materials. In OSHA's view, the situation that you describe is routine contact lens care where there is no occupational exposure to bloodborne pathogens, and personal protective equipment is not required. However, in rare cases, such as one involving traumatic injury to the eye where occupational exposure to bloodborne pathogens is reasonably anticipated, the wearing of gloves is necessary to be in compliance with 1910.1030.
We trust the above satisfactorily addresses your concerns. Thank you for your interest in occupational safety and health.
Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace