Back to Federal guidance

Asbestos competent-person training for roofing work

Summary A state health official asked whether a competent person on Class II asbestos roofing jobs always needed a five-day supervisor course. OSHA said an approved comprehensive roofing course could suffice for intact material, regardless of course length. For non-intact material, it required a supervisor course meeting EPA model accreditation criteria or an equivalent course.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-04-02-2
Date issued
April 2, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 2, 1996

John Curran, Manager
Health Hazard Control Branch
North Carolina Department
of Environmental, Health
and Natural Resources
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Curran:

Thank you for your letter of November 30, 1995, regarding the training requirements of the competent person for class II roofing work as addressed in the asbestos standard for the Construction Industry (29 CFR 1926.1101)

You asked whether the competent person for Class II roofing work must always attend a 5-day asbestos supervisory course?

For competent persons supervising roofing jobs limited to the removal of intact material, OSHA considers the employer to be in compliance with 1926.1101(o)(4) (competent person training) when a comprehensive course for the roofing trade has been conducted by an Environmental Protection Agency (EPA) or a state-approved trainer, certified by the EPA or a state, regardless of the number of training days.

For competent persons supervising roofing jobs involving non-intact material, OSHA requires that the competent person to receive training in a comprehensive course for supervisors that meets the criteria of EPA's Model Accreditation Plan (40 CFR part 763) or a course equivalent in stringency, content, and length.

We are enclosing pages D-22 and D-23 of our compliance directive that describes the training requirements for intact roofing jobs. Also enclosed from our compliance directive are pages D-24 through D-26 that describe intact and non-intact removals.

It should be noted that the North Carolina Department of Labor is operating its own occupational safety and health program under a plan approved and closely monitored by federal OSHA and is primarily responsible for enforcement of the OSHA asbestos standard in North Carolina. The North Carolina Occupational Safety and Health Program generally adopts identical standards and interpretations, but we urge you to coordinate your effort with them. Their address is as follows:

Mr. Charles N. Jeffress
Deputy Commissioner
North Carolina Department of Labor
319 Chapanoke Road
Raleigh, NC 27603-3432
Telephone: 919 662-4585

We hope this information has been helpful in answering your question. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance

Enclosures

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace