P100, N100 and R100 filters in place of HEPA filters
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 18, 1996
Kenneth V. Vaughan, President
Neoterik Health Technologies, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Vaughan:
This is in reply to your letter, dated March 7, 1996, concerning the relationship between OSHA standards and the usage of particulate respirators certified under 42 CFR 84. Specifically, you requested clarification concerning the requirement in the OSHA asbestos standards to use a HEPA filter respirator if concentrations do not exceed 1 fiber/cc.
It is OSHA policy that when any OSHA standard requires the use of HEPA filters then the employer may satisfy the requirement by choosing to use a P100, N100, or R100 filter certified under 42 CFR Part 84, since such filters would exhibit minimum leakage. The employer would be expected to choose either the P-, N-, or R-filter based on the environmental conditions under which the respirator would be worn.
Please contact this office if we can be of further assistance.
Sincerely,
Kenneth W. Gerecke
Assistant Regional Administrator
[Corrected 10/22/2004]
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace