Back to Federal guidance

Fire barriers and alternative precautions in tunnel work

Summary An underground construction firm requested a variance from a one-hour fire barrier provision. OSHA said the standard itself allowed another barrier when additional precautions protected flammable and combustible materials from ignition. It recommended a site hazard analysis and said a variance was unnecessary under the stated conditions.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1996-03-15-0
Date issued
March 15, 1996
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 15, 1996

Patrick Freeman, Safety Director
and Len Postregna, Project Manager
KAJIMA Engineering and Construction, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Messrs. Freeman and Postregna:

This letter is in response to your January 2 request for a permanent variance from 29 CFR 1926.800(m)(7)(ii) concerning fire prevention and protection requirements applicable to underground construction. Your request which was addressed to Mr. Joseph A Dear, the Assistant Secretary of Labor for the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), was forwarded to the Directorate of Technical Support for a response. Our technical staff has reviewed your request for a variance and concluded that you may chose any appropriate precaution to protect flammable and combustible materials from sources of ignition.

The above standard requires that a fire resistant barrier of not less than one-hour rating be located as far as practicable from the opening. The standard, however, allows the use of other than one-hour rated barriers as long as additional precautions are taken to protect the flammable and combustible materials from any source of ignition. Therefore, adopting an effective alternate measure that protect the materials from the sources of ignition is within the scope of the standard and a variance is unnecessary for your particular conditions.

Alternative precautionary measures may be adopted from industry practices used under similar working conditions or measures recommended under industry consensus standards. We suggest that you perform a site hazard analysis to determine whether the additional precautions you have already taken will protect the materials from all ignition sources.

No further action will be taken on your variance request. If you have any questions regarding this letter, please contact Ms. Juanita Jones in the Office of Variance Determination at (202) 219-7193.

Sincerely,
Stephen J. Mallinger
Acting Director
Directorate of Technical Support

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace